Czy wybierając kawę w sklepie zastanawiałeś się kiedyś co dokładnie pijesz? Jaki jest to rodzaj ziaren i czym się właściwie od siebie różnią? A może jest Ci to zupełnie obojętne? Wbrew pozorom kawa kawie nie jest równa, a za smak ziaren odpowiadają nie tylko procesy palenia, ale także ich rodzaj. Zobacz jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy i czym się charakteryzują.
Kawa Arabica
Kawa z gatunku Arabica jest najpopularniejszym rodzajem ziaren. Co prawda do arabiki zalicza się ponad 120 różnych odmian i szczepów, ale ziarna klasyfikują się do jednego gatunku. Szacuje się, że Arabica zdominowała aż 70% rynku kawowego. Jest uważana za gatunek szlachetny i przez kawoszy za najsmaczniejszą odmianę. Kawa Arabica jest także najstarszym gatunkiem ziaren jakie znamy. Jej odkrycie datuje się na XI wiek.
Ziarna Arabiki są podłużne i przedzielone szwem w kształcie litery “s”. Łatwo możemy sobie te ziarna wyobrazić, gdyż na reklamach kawy, opakowaniach itp. głównie pojawia się właśnie Arabica. Jednak to nie wygląd jest najważniejszy, a smak. Ziarna kawowca z gatunku Arabica charakteryzują się delikatnym i aromatycznym smakiem. W naparze możemy wyczuć nuty czekoladowe i korzenne. Ziarna Arabiki mają niską zawartość kofeiny oraz lekką kwasowość. Jednak wyjątkowość tych ziaren okupiona jest trudnymi warunkami uprawy. Drzewko kawowca z odmiany Arabica jest bardzo podatne na warunki pogodowe. Roślina musi być uprawiana na wysokości minimum 900 m n.p.m. i to w warunkach tropikalnych. Dlatego największe uprawy kawy Arabiki znajdziemy w górskich terenach Brazylii, Kolumbii, Indiach, Sumatrze, Jawie i Karaibach.
Kawa Robusta
Na drugim i ostatnim miejscu w rankingu najpopularniejszych rodzajów kaw znajduje się Robusta (Coffea canephora). Ten gatunek jest tańszy w uprawie, jednak dziwnym trafem nie zdominował rynku. Kawowiec tego rodzaju jest odporny na różne warunki pogodowe i choroby. Jednak duża wytrzymałość rośliny przekłada się na gorszy i mniej szlachetny smak jej ziaren. Kawa robusta jest intensywna i gorzka w smaku oraz zawiera więcej kofeiny niż Arabica. Natomiast ziarna można odróżnić po owalnym kształcie i prostej bruździe, czyli pęknięciu. W sklepach możemy znaleźć także mieszanki ziaren. Do Arabki dodaje się robustę, po to by wzmocnić jej smak. Nie wiesz, którą kawę wolisz? Sklep internetowy z kawą oferuje próbki różnych odmian i gatunków. Tym sposobem możesz wypróbować kilka rodzajów na raz i przy następnych zakupach wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.